Hogyan működnek a unit-linked biztosítások?

Már több, mint 10 éves múltra tekintenek vissza a befektetéses életbiztosítások. Nem akarunk a levegőbe beszélni, ezért kerek perec kijelentjük, hogy ez egy megosztó szerződés. Vannak, akik szeretik, és vannak, akik nem. Igazság szerint ennek több oka van. Mi most arra vállalkozunk, hogy feltárjuk az okokat, és minden egyes apró részletét kielemezzük ezeknek a szerződéseknek.

Miért összetett a szerződés?

Már a nevéből is adódik, hogy ez a szerződés nem egy egyszerű biztosítás, vagy egy szimpla befektetés. Ötvözi mind a kettőt. És rögtön innen adódik az első ok, ami miatt egyesek panaszkodnak rá, de ez egy szimpla félreértés. Ha valaki csak és kizárólag biztosítást, szeretne, akkor válasszon egy klasszikus kockázati életbiztosítást! Ha csak befektetni szeretne, akkor pedig válasszon a befektetés számtalan formája közül egyet. Ami egyébként lehet unit linked életbiztosítás is, mert akadnak olyan szerződések, ahol tudunk olyan megoldást, amelynél ténylegesen csak egy minimális kockázati rész van (értsd biztosítás), a többi viszont befektetés. Most, hogy ezt tisztáztuk, elemezzük tovább ezt a szerződést!

Nem rövidtávra szolgál!

Igaz, hogy létezik a befektetéses életbiztosításoknak úgynevezett egyszeri díjas változata (értelemszerűen egyszer befizetünk, és a futamidő végén nyereséggel együtt kivesszük a pénzt), amely alkalmas arra, hogy pár évre befektessünk.

A rendszeres díjas megtakarítás azonban 10 év alatt nem ajánlott, és egyedi költségszerkezete miatt 15 évtől lehet igazán látványos eredményeket elérni vele. Hogy milyen ez az egyedi költségszerkezet?

Ahogy a pénzügyi világban szinte mindenhol, itt is a pénzintézet (jelen esetben a biztosító) előre vonja el saját költségeit. Hogy egy konkrét példát mondjuk a hiteleknél is így működik. Hiszen az első havi törlesztésünk pár százaléka csak az, amellyel valóban csökken a tartozásunk, a többi a kamat és a kezelési költség. Ezzel szemben az utolsó törlesztés 99%-a tőkét törleszt.

Azért a befektetéses életbiztosításoknál szerencséére nem ez az arány, hiszen rögtön az elejétől kerül bőven pénzünk befektetésre. 2017 óta az ilyen jellegű életbiztosítások egyszerűsödtek, hiszen a régi bonyolult kezdeti egységképzés eltűnt, és sima egyszerű szerződéskötési költség lépett a helyére. Ez minden esetben a megtakarításunk bizonyos százaléka. Jellemzően ez folyamatosan csökken pár évig, aztán sokan már el se vonnak utána ilyen költséget. Ráadásul ez ellensúlyozzák a biztosítók.

Az idő ereje

Két szempontból is fontos, hogy hosszú távú céljainkhoz rendeljük (például gyermek oktatása, vagy nyugdíj) a unit linked életbiztosításunkat. AZ első a már fent is említett költségszerkezet. A másik pedig, hogy a biztosítók nagy mértékben honorálják a lojalitásunkat a saját bónuszrendszerükkel. Általában 10 év körül már olyan összeget kapunk, és nem egy helyen minden évben, amely kiüti az általuk elvont költségeket, és ha ügyesek vagyunk, akkor simán túl is szárnyalják.

Innentől fogva már csak a befektetés részét kell, hogy tisztázzuk ennek a szerződésnek.

Miért jók a befektetési alapok?

A befektetési alapok nem szimpla értékpapírok, hanem ennek a gyűjteménye. Egy befektetési alap számos konkrét értékpapírt tartalmazhat, a befektetési politikának megfelelően. Ez ezért nagyon előnyös számunkra, mert kicsi az esélye, hogy mindegyik egyszerre csökkenjen, így ne legyen nyereséges a megtakarításunk. Ezen felül pedig, profi szakemberek kezelik a pénzünket, így nekünk nem is kell érteni hozzá. Arról már nem is beszélve, hogy nekik is érdekük, hogy minél nyereségesebb befektetési alapokat kezeljenek.

Összegezve tehát ez a szerződés számos célra a legjobb megoldást nyújtja, ha tisztában vagyunk a működésével. Akik panaszkodnak rá jellemzően azok, akik jóval a szerződés lejárta előtt visszavették a pénzüket. Ez a szerződés nem erre van kitalálva. Amennyiben meg akarod találni a hozzád legjobban illő szerződést, akkor keress fel minket! Szakembereink objektív tények alapján megmutatják, milyen szerződés passzol a célodhoz. Mi nem erőltetünk Rád semmit, nekünk mindegy milyen szerződéssel éred el a célodat.