Nyugdíj BeSzámoló

Akárhonnan is közelítjük meg a nyugdíj kérdéskörét valahogy mindig a számok kerülnek a középpontba. Éppen ezért ez arra inspirált minket, hogy írjunk egy olyan cikket, amiben a nyugdíjjal kapcsolatos valóságos, és megdöbbentő számok szerepelnek. Nem csak matematikusoknak ajánlott J

Az alapszámok

3 klasszikus nyugdíj megtakarításból választhatunk (önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ számla, nyugdíjbiztosítás).

20%-os adókedvezmény jár a nyugdíj megtakarítások után, amelyet az adóbevallásunkon keresztül tudunk visszaigényelni.

40 igazolt munkaév után a hölgyek nyugdíjba vonulhatnak, a férfiaknál ez már nem lehetséges.

65 év jelenleg a hivatalos nyugdíjkorhatár.

130 ezer forint a visszaigényelhető adókedvezmény maximális nagysága egy évben a NYESZ számlánál, és a nyugdíjbiztosításnál. Előbbinél csak akkor, ha 2020-ig nyugdíjba megyünk, egyébként „csak” 100 ezer forint.

150 ezer forintot akkor tudunk az államtól visszaigényelni, ha önkéntes nyugdíjpénztárunk van, és az adott évben befizettünk 750 ezer forintot.

Íme, a meglepő (nem annyira ismert) számok

70 év volt az első hivatalos nyugdíjkorhatár. Azért érdekes, mert a nyugdíjrendszer alapjait Otto von Bismarck fektette le 1882-ben. a 70 éves nyugdíjkorhatár minimum érdekes, mivel az átlag életkor nem haladta meg a 60 évet. Már itt sejtetni lehetett, hogy a nyugdíjrendszerrel gondok lesznek?

280 ezer forint. Kevesen tudják, de amennyiben van egy nyugdíjbiztosításunk (éves 650 ezer forintos), és egy önkéntes nyugdíjpénztárunk (éves 750 ezer forintos), akkor összesen 130 ezer + 150 ezer forint adókedvezményt lehet legfeljebb egy évben adókedvezményként igényelni.

950 forint a minimális napi nyugdíj. Jelenleg a hivatalos nyugdíjminimum az 28.500 forint, vagyis naponta nagyjából 950 forintból kell boldogulnia annak, akinek ekkora nyugdíj jut. Ez aztán igazi kihívás.

A szám, amit szinte el sem hiszünk

60.401.120 forint nyugdíjunk is lehetne. Ehhez nem kéne semmit mást tenni, mint a jelenlegi átlagos bruttó bér (290.500 forint) 10%-át nem az államnak fizetni, hanem egy nyugdíjbiztosításba. Normál költségek mellett, mindössze 5%-os éves hozammal számolva. Vajon az állam mikor lesz olyan jó befektetés, hogy ne ijesztő legyen a nyugdíjra gondolni, hanem vidámság?

Tegyünk a szép számokért!

Ahogy a fent leírtakból is kiderül, a számok nem hazudnak. Meg van rá a lehetőségünk, hogy olyan nyugdíjunk legyen, amilyet szeretnék. Ehhez azonban nem maradhatunk tétlenek, cselekednünk kell. Mi abban tudunk segíteni, hogy a megfelelő nyugdíj megtakarítást megtaláld, és a lehetőségekhez képest a legmagasabb privát nyugdíjat elérd. Keress fel minket! Szakértőnk az érdekes számok mellett egyedi kalkulációkat is készít neked, ezzel segítve megtalálni az ideális nyugdíj előtakarékosságot.